ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΠΟΛΛΕΣ… ΑΛΗΘΕΙΕΣ Κε ΔΙΟΙΚΗΤΑ ΜΟΥ.!

Άστραψε και βρόντηξε ο Διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδας κος Προβόπουλος και στην ενδιάμεση έκθεσή του, πρότεινε την περικοπή διαφόρων δαπανών.
Πρότεινε να περικοπούν κάποιες δαπάνες από τα ΚΑΠΗ, να περισταλούν οι δαπάνες για μεταφορά των μαθητών, ή να κλείσουν τα κρατικά κανάλια ή οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Σύμφωνοι να περισταλούν κάποιες δαπάνες σε διάφορες εκφάνσεις του Δημόσιου βίου. Αλλά η αναφορά στα ΚΑΠΗ (δημοτικές λέσχες φιλίας), όπου βρίσκουν την ζεστασιά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι τουλάχιστον άστοχη, ανάλγητη αλλά και επικίνδυνη.
Επίσης, δεν είναι σωστό να κλείσουν οι δημοτικοί Ρ/Σ, ή να περιοριστούν τα κρατικά κανάλια της Δημόσιας τηλεόρασης,  γιατί τότε, η πληροφόρηση και η ενημέρωση θα περάσουν ως προϊόν στην δήθεν …ελεύθερη ιδιωτική πρωτοβουλία, γνωρίζοντας ήδη ο Ελληνικός λαός πως διακινούνται οι πληροφορίες και πως φιλτράρονται …κατά τα δοκούντα.!
Η μεταφορά των μαθητών ως κοινωνική ανταπόδοση από την συγχώνευση  Σχολείων αν γίνεται με διαφανείς όρους και σε πνεύμα οικονομίας, δεν είναι δαπάνη πέρα από τα πρέποντα.
Δεν αμφιβάλλει κανένας ότι όπου υπάρχει προμήθεια ή δαπάνη του δημοσίου ή σε Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, κάτι…μυρίζει!
Όμως, από αυτό, μέχρι να ισοπεδώνονται  θεσμοί που έχουν κρατήσει αρραγές τον κοινωνικό ιστό, με τέτοιον ύπουλο τρόπο στην δήθεν εξυγίανση του δημόσιου τομέα και στο βωμό της μείωσης της σπατάλης είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο.
Ούτε η “υπερφόρτωση” των Δημοτικών και Κρατικών Ρ/Σ και Τ/Σ σταθμών με επιπλέον προσωπικό και δαπάνες είναι λόγος να τα κλείσουμε, ώστε να γίνουμε βορά των αδηφάγων κεντρικών ιδιωτικών Μ.Μ.Ε. τα οποία με την πολιτική τους, μειώνουν την λειτουργία της Δημοκρατίας.  
Επειδή ο Κος Διοικητής, ξέχασε, πολλέςαλήθειες και επισημάνσεις και επίσης ξέχασε να κάνει συστάσεις, για πολλά άλλα πράγματα για να μειώσουμε τις δαπάνες, ώστε να υπάρξει σαφής εξυγίανση του Δημόσιου αλλά και του Τραπεζικού τομέα, θεωρώ σκόπιμο, η ταπεινότητά μου, να του υπενθυμίσει.
Σημειώνω, πως  η Τράπεζα της Ελλάδας, προΐσταται και εκ του νόμου έχει αρμοδιότητα να ελέγχει και να εξυγιαίνει με μέτρα και πρωτοβουλίες χρηστής διαχείρισης όλο το Χρηματοπιστωτικό και  Τραπεζικό  σύστημα.
Θυμίζω στο Κο Διοικητή.
  • Δεν μας είπατε τίποτα για τις αμοιβές σας, αλλά και των λοιπών συνδαιτυμόνων σας, στην Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Κουβέντα για τις αμοιβές των golden boys, σε όλη την πυραμίδα του Τραπεζικού αλλά και χρηματοπιστωτικού τομέα.
  • Τσιμουδιά για τα επιτόκια των Τραπεζών στα δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες που έχουν γονατίσει την Ελληνική οικογένεια.
  • Για τους εργολάβους και τις …εκπτώσεις στα μεγάλα έργα; Τίποτα.!
  • Ούτε βέβαια για το party και στις αλόγιστες χορηγήσεις και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.!
  • Τις υπερτιμολογήσεις και όλο το κύκλωμα των προμηθειών στα Νοσοκομεία;
  • Τις εστίες διαπλοκής και αδιαφάνειας στις δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
  • Για τους «εθνικούς» προμηθευτές, λησμονήσατε κύριε, Διοικητά.!
  • Για τους …σκαφάτους, βιλάτους και λοιπούς …συγγενείς;
  • Για τα δομημένα ομόλογα, για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού ρίσκου των Τραπεζών… βλέπε  Ασπίς ασφαλιστική κ.λ.π.
Για αυτά και άλλα πολλά ο λαλίστατος κος Διοικητής δεν μπόρεσα να ψελλίσει κάτι. Το μόνο που τον πείραξε ήταν τα ΚΑΠΗ…και οι εκδομές των ηλικιωμένων….σαν δεν ντρέπονται λιγάκι.!!
Μέσα σε αυτή τη οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση, λίγοι είναι οι θεσμοί που χρειάζονται αναθέρμανση και  στήριξη , ως αντίβαρο στο ζοφερό τοπίο που βιώνουμε.
Χρειάζονται πάλι να ανατάξουμε τις προτεραιότητες και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο έννοιες και θεσμούς όπως, τις ανθρώπινες σχέσεις, την φιλία, την αδελφοσύνη, την εκτίμηση, την αλληλεγγύη,  την οικογένεια , την αγάπη και θαλπωρή στη τρίτη ηλικία, την παρέα, το δέσιμο της γειτονιάς.
Ο κοινωνικός ιστός σήμερα, δέχεται επίθεση από αυτούς που επέτειναν την οικονομική κρίση.!
Η άμυνά μας, πρέπει να γίνει αντεπίθεση , αντεπίθεση αγάπης και ανθρωπιάς και καταδίκης στην γέννησή της τέτοιων εκτιμήσεων και παροτρύνσεων του Κου Προβόπουλου και των ..ομοίων του.
Κάτω τα χέρια από  το Δίκτυ κοινωνικής προστασίας, όπως αυτός ισχύει και εφαρμόζεται.!
Χαλκίδα 31/10/2010
Γιώργος Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
Πρώην πρόεδρος του 9ου Π.Τ. του ΟΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *