ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΓΑΝΤΑ…..

Ο Κλέαρχος Περγαντάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λειβαδιά. Έχει σπουδάσει νομικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο Διοικητικό Δίκαιο απ’ το πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Διετέλεσε επί πολλά χρόνια σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, με κύριες αρμοδιότητες τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για τη συγκρότηση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Εξελέγη Νομάρχης Βοιωτίας στις εκλογές του 2002 και του 2006. 
Παρέμβαση: Κύριε Περγαντά, γιατί ο ψηφοφόρος να προτιμήσει το συνδυασμό σας; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;
Κλέαρχος Περγαντάς: Με τις εκλογές του Νοέμβρη, η Αυτοδιοίκηση, αλλάζει σελίδα. Προχωρούμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη τετραετία, που πρέπει να δοθεί μια πολύ σκληρή κι ελπιδοφόρα μάχη για τον τόπο μας. Η Στερεά Ελλάδα, έχει ανάγκη από μια Περιφερειακή Αρχή δημιουργική και συνεπή. Μια Περιφερειακή Αρχή που θα αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες του «Καλλικράτη» και θα βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις.
Εμείς μπορούμε.
Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, το δυναμισμό και τη θέληση.
Στο τέλος του χρόνου, κλείνουμε 8 χρόνια ως Νομαρχιακή Αρχή στη Βοιωτία. Μια οκταετία δημιουργική, που προγραμματίσαμε, ξεκινήσαμε, ολοκληρώσαμε και έχουμε σε εξέλιξη ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο, σε υποδομές, παρεμβάσεις και διεκδικήσεις. Έργο που ξεπερνά τα 150.000.000 € και αποτελεί παρακαταθήκη για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Αξιοποιήσαμε πλήρως το Γ΄ΚΠΣ και σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Νομαρχία Βοιωτίας, παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην κατασκευή των έργων και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων. Επιπλέον, με έτοιμες μελέτες, έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις για την περίοδο του ΕΣΠΑ, για σημαντικά έργα στο Νομό.
Παράλληλα, με τη συμμετοχή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις Επιτροπές Παρακολούθησης, έχουμε θεμελιώσει μια ισχυρή παρουσία 8 ετών στη Στερεά Ελλάδα, με το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Εγώ ως επικεφαλής και οι άνθρωποι του συνδυασμού μας, την οχτάχρονη συμμετοχή μας στη ζωή του τόπου, το έργο μας, την υπεύθυνη στάση μας, την αποτελεσματικότητά μας, τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, θα καταθέσουμε στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, των οποίων την κρίση εμπιστευόμαστε.
Προχωρούμε με ανοιχτές συνεργασίες, καθαρό λόγο, διαφάνεια, αξιοκρατία και επενδύοντας στους ανθρώπους του τόπου μας να κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα πρότυπο δημιουργίας και ανάπτυξης. Για εμάς η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι συγκεκριμένος σχεδιασμός. Για την κοινωνία των πολιτών η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι επιλογή.
Παρέμβαση: Υποθέτουμε ότι θα έχετε κάνει μια ιεράρχηση των προβλημάτων της περιφέρειάς μας. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημά της; Από πού θα ξεκινήσετε δουλειά την επομένη των εκλογών σε περίπτωση που εκλεγείτε;
Κλ. Περγαντάς: Όπως είπαμε, στην Στερεά Ελλάδα δεν είμαστε άγνωστοι. Γνωρίζουμε «πρώτο χέρι» τα προβλήματα του τόπου, γνωρίζουμε όμως και τη δυναμική του. Κατά βάση δεν υπάρχει «σημαντικότερο» ή «λιγότερο σημαντικό» ζήτημα. Κάθε πρόβλημα έχει μοναδική οντότητα μέσα στη χωρική και κοινωνικο – οικονομική διάσταση που αναπτύσσεται.
Γι’ αυτό δεν θα αφήσουμε «στην άκρη» τίποτα. Άλλωστε κεντρικός στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά του τόπου μας.
Παρέμβαση: Περιγράψτε μας με το συντομότερο δυνατό τρόπο το όραμά σας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Κλ. Περγαντάς: Έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα που βάζει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο, το Στερεοελλαδίτη. Οι πολίτες απαιτούν και αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που ζουν. Θέλουν και αξίζουν ασφάλεια, σιγουριά, καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής.
Το προγραμματικό πλαίσιο του συνδυασμού μας «Στερεά Ελλάδα – Κλέαρχος Περγαντάς» είναι η πρόταση – απάντηση στις προκλήσεις της εποχής. Είναι το αποτέλεσμα της γνώσης και της εμπειρίας από την ενασχόλησή μας με την αυτοδιοίκηση, αλλά και του διαρκούς κι ειλικρινούς διαλόγου που έχουμε μαζί με τον κόσμο σε κάθε γωνιά του τόπου μας.
Με τη στήριξη των πολιτών, επιδιώκουμε και δεσμευόμαστε :
Να δώσουμε οργανωτική και λειτουργική δομή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε να γίνει «Αυτοδιοίκηση – πρότυπο»
Να γίνει η Στερεά Ελλάδα τόπος ελκυστικός για κατοικία, για εργασία, για ποιότητα ζωής και φιλικός στον πολίτη
Να αναπτυχθεί κοινωνικά και οικονομικά η Στερεά Ελλάδα
Να μπει όριο στην ανεργία και να ανοίξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης
Να επενδύσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος
Να διαμορφωθεί και να εδραιωθεί η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Με αυτό το πρόγραμμα, και με το τρίπτυχο μήνυμα του συνδυασμού μας «δουλειά – περιβάλλον – ανάπτυξη», δίνουμε στους πολίτες την «ταυτότητα» του συνδυασμού μας και την εγγύηση ότι όλοι μαζί, προχωρούμε για να δώσουμε νέα δυναμική στη Στερεά Ελλάδα.
Παρέμβαση: Ποια είναι η γνώμη σας για τον Καλλικράτη;
Κλ. Περγαντάς: Με την αιρετή Περιφέρεια προχωρούμε σε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση. Θα έλεγα ότι ο Καλλικράτης είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο μας δίνονται εργαλεία ανάπτυξης, αρμοδιότητες και πόροι, που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Στο χέρι μας είναι, να ανοίξουμε νέους δρόμους για τον τόπο μας.
Στις εκλογές του Νοέμβρη, η Αυτοδιοίκηση παίρνει επιτέλους, το ρόλο, την πραγματική, θεσμική, διοικητική, οικονομική και πάνω απ΄όλα κοινωνική της υπόσταση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, να λειτουργήσει κοντά στον πολίτη.
Στις 7 Νοέμβρη οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν αξιόπιστες πολιτικές ηγεσίες, που διαθέτουν γνώση, εμπειρία και κυρίως όραμα και σχέδιο για να δώσουν νέα προοπτική στον τόπο.
Όλοι εμείς στο συνδυασμό μας, στη «Στερεά Ελλάδα», μπορούμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για να προχωρήσουν ο τόπος μας και οι πολίτες του, μπροστά. Μπορούμε να δουλέψουμε για το περιβάλλον, να δημιουργήσουμε τις προδιαγραφές και τις υποδομές για την ανάπτυξη.
Γι΄αυτό, καλώ όλους τους πολίτες, στις εκλογές του Νοεμβρίου, να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια όλοι μαζί, για να ξαναδώσουμε αξία στον τόπο μας, να δουλέψουμε για τη Στερεά που μας αξίζει!»
Παρέμβαση: Συμφωνείτε με το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο, που έδωσε ο πρωθυπουργός για τις εκλογές; Πιστεύετε πως αυτό στις επερχόμενες εκλογές, παρότι είναι αυτοδιοικητικές, θα επηρεάσει και αν ναι πόσο την ψήφο των πολιτών;
Κλ. Περγαντάς: Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι καθαρά εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε εκλογή, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Όμως οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν προσφέρονται για κομματικές καταγραφές.
Στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες ψηφίζουν για Δήμαρχο και για Περιφερειάρχη. Ψηφίζουν τους συμπολίτες τους που είναι οι καταλληλότεροι, που είναι οι καλύτεροι να απαντήσουν στις προκλήσεις και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.
Οι πολίτες απαιτούν και αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που ζουν. Μπορούν να το διεκδικήσουν. Με τη συμμετοχή τους και την επιλογή τους.
Παρέμβαση: Στο πρόσωπο των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες λίγο η πολύ βλέπουν τον υποψήφιο μιας κυβέρνησης, που λαμβάνει σκληρά μέτρα. Φοβάστε πως αυτό θα δυσκολέψει τον προεκλογικό σας αγώνα; Έχετε μέχρι στιγμής διαπιστώσει κάτι τέτοιο;
Κλ. Περγαντάς: Μέχρι στιγμής εγώ και οι συνεργάτες του συνδυασμού μας «Στερεά Ελλάδα – Κλέαρχος Περγαντάς», έχουμε διαπιστώσει ότι προχωρούμε στην εκλογική αναμέτρηση μέσα σε κλίμα μεγάλης αποδοχής.
Τα σκληρά μέτρα και τις συνέπειες της κρίσης τα ζούμε κι εμείς καθημερινά. Είμαστε κι εμείς μέρος του συνόλου. Η κρίση όμως, απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Λύσεις που δίνουν προοπτική, μέσα από έναν αξιόπιστο σχεδιασμό με προτεραιότητα, τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον κάτοικο της Στερεάς Ελλάδας, όπου κι αν αυτός βρίσκεται.
Εμείς λοιπόν δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα. Ούτε τα χρησιμοποιούμε ως καταθετικό λογαριασμό, για να χρεώνουμε αδυναμίες και ανύπαρκτους στόχους. Εμείς τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε : με σχέδιο, αποφασιστικότητα και συνέπεια.
Παρέμβαση: Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Στάϊκος ήταν επιλογή δική σας ή του κόμματος;
Η επιλογή αντιπεριφερειάρχη δεν ήταν απλή υπόθεση, αφού είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλούς αξιόλογους και ικανούς υποψήφιους. Ο εκλεκτός μου συνεργάτης και φίλος, κ. Θωμάς Στάϊκος συγκεντρώνει την αποδοχή όλων, αφού το «προφίλ» που διαθέτει – του συνεργάσιμου, συναινετικού, ικανού ανθρώπου της Φθιώτιδας – , δικαιώνει τις προσδοκίες όλων μας και των πολιτών.
Παρέμβαση: Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, πιστεύετε πως θα αντανακλάσει αρνητικά στο έργο των περιφερειαρχών και δημάρχων, που θα προκύψουν από τις επόμενες εκλογές;
Κλ. Περγαντάς: Θα επικεντρώσω, ως υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, στο ζήτημα της Περιφέρειας. Όπως έχω πει προηγουμένως, με τον Καλλικράτη αλλάζουν τα δεδομένα. Οι περιφέρειες διαχειρίζονται πλέον κοινοτικά και εθνικά κονδύλια, που μπορούν να γίνουν «μοχλός ανάπτυξης» για τον τόπο. Γι΄αυτό ανέφερα πως σ΄αυτές τις εκλογές έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε συνθήκες, που θα απαντούν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία των καιρών.
Η ίδια η πραγματικότητα, λοιπόν, μας επιβάλλει, όχι μόνο να δούμε τα πράγματα με νέα ματιά, αλλά και να συμμετέχουμε, να προσπαθήσουμε και να εργαστούμε με γνώση και σχέδιο για να εξασφαλίσουμε νέους ορίζοντες για τη Στερεά Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα, αφήνοντας πίσω την ομφαλοσκόπηση, την αμηχανία και τους δισταγμούς.
Παρέμβαση:  Και μια ερώτηση, που αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή. Ποια είναι η γνώμη σας, για την πορεία του κυβερνητικού έργου, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές;
Κλ. Περγαντάς: Αυτός ο χρόνος συμπίπτει με μια χρονιά πολύ δύσκολη για την Ελλάδα. Γίνεται μια σκληρή προσπάθεια, η χώρα, να αφήσει πίσω τα «κακώς κείμενα» δεκαετιών και να μπει σε νέο δρόμο. Η αλήθεια είναι ότι τόσα χρόνια προβλήματα δεν λύνονται με «μαγικό ραβδί». Χρειάζεται επιμονή, επίπονη δουλειά και ανατροπές κυρίως στη φιλοσοφία, τόσο του πολιτικού κόσμου, όσο και της κοινωνίας.
Θέλω να πιστεύω, πως το 2010, εκτός από δύσκολη χρονιά, θα καταγραφεί και ως χρονιά μεγάλων αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε καλύτερες εποχές, με αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Παρέμβαση:  Για το τέλος, θα ήθελα, αν συμφωνείτε, να μας κάνετε μια εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κλ. Περγαντάς: Θα μπορούσα να αναφερθώ στις δημοσκοπήσεις που γίνονται διαρκώς και εξίσου διαρκώς επιβεβαιώνουν το σημαντικό προβάδισμα του συνδυασμού μας «Στερεά Ελλάδα – Κλέαρχος Περγαντάς».
Αλλά οι πιο εγγυημένες μετρήσεις είναι αυτές που ζούμε. Είναι αυτές που γίνονται καθημερινά, στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, που επισκέπτομαι εγώ και οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας. Η θερμή υποδοχή των πολιτών και των φορέων, ο ενθουσιασμός με τον οποίον αγκαλιάζουν το συνδυασμό μας και η στήριξή τους, είναι οι πιο αδιάψευστες δημοσκοπήσεις για το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών. Κι όσο προχωρά ο καιρός, τόσο πιο πολύ επιβεβαιώνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *