Η μεγάλη συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των πολιτών στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά στην Άμφισσα το βράδυ της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου 2010 έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα της νίκης από την πρώτη Κυριακή.
«Απόψε το μήνυμα της νίκης από την Άμφισσα, από τη Φωκίδα ενώνεται με το νικηφόρο μήνυμα όλης της Στερεάς Ελλάδας. Στις 7 Νοεμβρίου κερδίζουμε τις εκλογές. Κερδίζει ο τόπος μας, κερδίζουν οι πολίτες. Στις 7 Νοεμβρίου, προχωρούμε όλοι μαζί για τη Στερεά που μας αξίζει», επεσήμανε φανερά ικανοποιημένος ο κ. Περγαντάς.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αιρετή Περιφέρεια και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση λέγοντας: «Σ΄ αυτές τις εκλογές η Αυτοδιοίκηση αλλάζει σελίδα. Για πρώτη φορά η Αυτοδιοίκηση αποκτά ρόλο σύγχρονο και δυναμικό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, κοντά στον πολίτη».
Και πρόσθεσε: «Όλοι εμείς στο Συνδυασμό μας, στη «Στερεά Ελλάδα» ξέρουμε τα προβλήματα του τόπου μας. Αλλά ακόμα περισσότερο γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική του. Γνωρίζουμε τις αξίες του πολίτη της Φωκίδας, του Στερεοελλαδίτη, γνωρίζουμε τις αξίες της ιδιαίτερης πατρίδας μας».
Όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, πρέπει να μείνουμε και να επιμείνουμε στην ουσία: «Κι ουσία είναι ότι, με την αιρετή Περιφέρεια, αποκτούμε την κυριότητα των τοπικών μας υποθέσεων. Περνούμε σε μια ιστορική αλλαγή στη διαδρομή της Αυτοδιοίκησης. Ξεπερνούμε την παθογένεια του κρατισμού και του συγκεντρωτισμού. Μπαίνει τέλος στο αποτυχημένο κρατικό μοντέλο, με τον απρόσωπο και αναποτελεσματικό χαρακτήρα των πολιτικών που εκπορεύονται από το κέντρο».
Δεν παρέλειψε επίσης να θυμίσει ότι ο ίδιος και ο συνδυασμός του είναι γνώστες των ζητημάτων για κάθε περιοχής της Στερεάς.
«Σ΄ αυτό τον τόπο, στη Φωκίδα και στη Στερεά Ελλάδα, δεν είμαστε άγνωστοι. Αντίθετα είμαστε 8 χρόνια γνώριμοι. Γνώριμοι και πάντα δυναμικά παρόντες για τα αναπτυξιακά ζητήματα του τόπου. Με μια οκταετία συμμετοχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις Επιτροπές Παρακολούθησης του Τρίτου και τώρα του Τέταρτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Με μια οκταετία, που, μέσα απ΄ αυτά τα όργανα, προγραμματίσαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε έργα για τη Φωκίδα και για κάθε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια λέγοντας: «Όλα δείχνουν, με τον πιο προφανή τρόπο, ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2011 θα υπηρετούμε από άλλη θέση την Φωκίδα και τη Στερεά Ελλάδα. Ναι, από άλλη θέση, αλλά πάντα με συνέπεια και με πρόγραμμα που απαντάει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».
Ακολούθως με το τρίπτυχο μήνυμα του συνδυασμού «Δουλειά – Περιβάλλον – Ανάπτυξη» προσδιόρισε τις κεντρικές προτεραιότητές.
Ο κ. Περγαντάς δεσμεύτηκε ώστε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας :
• Να οργανωθεί γρήγορα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ώστε να αποδώσει έργο.
• Να παρέχει σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και να είναι κοντά στον πολίτη.
• Να αξιοποιεί όλες τις χρηματοδοτήσεις για τις ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας.
• Να διαμορφώσει συμμετοχική τοπική δημοκρατία, με Περιφέρεια ανοιχτή σε όλους τους πολίτες.
Δεσμεύτηκε επίσης και σε πέντε στόχους :
• Να γίνει η Στερεά Ελλάδα τόπος ελκυστικός για κατοικία, για εργασία, για ποιότητα ζωής και φιλικός στον πολίτη.
• Να αναπτυχθεί κοινωνικά και οικονομικά η Στερεά Ελλάδα.
• Να βάλουμε όριο στην ανεργία και να ανοίξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
• Να επενδύσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
• Να διαμορφωθεί και να εδραιωθεί η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή
Αναφέρθηκε στο πως θα προχωρήσει ως Περιφερειακή Αρχή :
• Με ισόρροπη ανάπτυξη, χωρίς ανισότητες, με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό.
• Με τη συνέχιση, την υλοποίηση και τη διεκδίκηση αναπτυξιακών έργων και υποδομών.
• Με σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάλυψη των αναγκών στην παιδεία, στον πολιτισμό στον αθλητισμό.
• Με τη στήριξη της αγροτικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής και δασικής οικονομίας.
• Με την αξιοποίηση της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας, για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
• Με νέες υπηρεσίες για το εμπόριο και σύγχρονους κλάδους βιομηχανικής παρουσίας.
• Με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
• Με την επέκταση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.
• Με διαρκή επιμόρφωση και δια βίου μάθηση.
• Με την εξυγίανση της βιομηχανικής παρουσίας και τη δημιουργία Βιομηχανικών Περιοχών και Πάρκων.
• Με τη φιλική στο περιβάλλον αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
• Με ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία των νερών.
• Με κάλυψη των αναγκών σε βιολογικούς καθαρισμούς, ΧΥΤΑ και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
• Με την προστασία των ορεινών όγκων και την ανάδειξή τους σε ενιαίο περιβαλλοντικό πάρκο.
• Με την αναβάθμιση των νοσοκομείων, των κέντρων και των δομών υγείας.
• Με τη μέριμνα για την ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.
• Με την κατασκευή και λειτουργία μονάδων πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας για όλες τις κατηγορίες και τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού.
Και συνέχισε με τα ζητήματα της Φωκίδας:
«Στη δική σας ιδιαίτερη πατρίδα, στην πανέμορφη Φωκίδα, έχουμε έναν ανεξάντλητο πλούτο. Θάλασσες κι ακτές, παραδοσιακούς οικισμούς, τα υπέροχα βουνά της Γκιώνας, των Βαρδουσίων, του Παρνασσού, το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα και κυρίως τον Ομφαλό της Γής, τους Δελφούς. Ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με την ατμόσφαιρα και τη μυσταγωγία του Δελφικού τοπίου. Μ΄όλους αυτούς τους θησαυρούς, η Φωκίδα, τόπος όμορφος, με δύναμη, με ιστορία, μπορεί, στην κυριολεξία, να είναι προνομιακό πεδίο άσκησης αναπτυξιακών πολιτικών» είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.
Όσον αφορά στο σχεδιασμό, το πρόγραμμα του συνδυασμού «Στερεά Ελλάδα – Κλέαρχος Περγαντάς» δίνει έμφαση:
Πρώτα απ΄ όλα στο οδικό δίκτυο της Φωκίδας, που αποτελεί τη βασική υποδομή όχι μόνο για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τόπου, αλλά και για τη διασύνδεση με τις γειτονικές περιφέρειες. Ενδεικτικά :
– Στην ολοκλήρωση των μελετών και στην κατασκευή του οδικού άξονα Αντίρριο – Ιτέα – Άμφισσα και μέσω Μπράλλου, Θερμοπύλες. Ένας διανομαρχιακός και διαπεριφερειακός οδικός άξονας, που θα συνδέει τον ΠΑΘΕ με την Ιονία Οδό και θα είναι οριζόντια υποδομή ανάπτυξης για όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες του τόπου.
– Στην ολοκλήρωση των μελετών και στην πλήρη κατασκευή του οδικού άξονα από τη Θήβα στην Ιτέα, μέσω Λιβαδειάς και Αράχωβας. Σαν όμοροι νομοί, σαν γείτονες, που βαδίζουμε κυριολεκτικά σε κοινούς δρόμους, με στενές επιδράσεις στην κοινωνική και οικονομική μας ζωή, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το σπουδαίο περιφερειακό έργο. Επιδίωξή είναι, αυτός ο δρόμος, ένα πάγιο αίτημα της Φωκικής και Βοιωτικής κοινωνίας, ένα έργο – προτεραιότητα στις διεκδικήσεις μας, ένα έργο που σταδιακά δρομολογείται, να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.
– Ολοκλήρωση του δρόμου Άμφισσας –Λιδορικίου. Ένα έργο σημαντικό για τον τόπο, ένα έργο γνώριμο από τη θητεία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ένα έργο με δυσκολίες. Ένα έργο που ξεκίνησε, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.
– Βελτίωση του οδικού δικτύου πρόσβασης προς τον Παρνασσό, για να αξιοποιηθεί άλλη μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα του τόπου.
– Βελτίωση των δρόμων από τη Γραβιά στη Βοιωτία, από το Λιδορίκι στο Ευπάλιο, από την Ιτέα προς Δεσφίνα και Λιβαδειά και ευρύτερα, του επαρχιακού οδικού δικτύου της Φωκίδας.
Επόμενος στόχος για τη Φωκίδα η προστασία του περιβάλλοντος :
– Με σωστή χωροταξία και καθορισμό χρήσεων γης, που θα οργανώνουν τις οικιστικές, τουριστικές και παραγωγικές δραστηριότητες.
– Με προστασία του δασικού πλούτου, των δρυμών, των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.
– Με την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στην παραλιακή ζώνη (όπως Κίρρα – Ιτέα, Ερατεινή – Τολοφώνας, Γαλαξείδι), στις πόλεις (όπως στην Άμφισσα) και στη ζώνη περιμετρικά της λίμνης του Μόρνου. Ειδικά για την περιοχή της λίμνης, υπάρχει ήδη η πρόβλεψη χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής. Αυτή η δυνατότητα πρέπει και μπορεί άμεσα να γίνει πραγματικότητα κυρίως για το Λιδορίκι και την ευρύτερη περιοχή.
– Με την πλήρη επίλυση των προβλημάτων στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μέσα από ένα σύγχρονο, εφικτό και κοινωνικά αποδεκτό σχεδιασμό.
– Με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από τις μεταλλευτικές κι εξορυκτικές δραστηριότητες στη Γκιώνα, μέσα από την οριοθέτησή τους, τον έλεγχό τους και την αποκατάσταση του τοπίου.
Τρίτος άξονας παρεμβάσεων στη Φωκίδα : η τόνωση της οικονομίας και των δυνατοτήτων απασχόλησης :
– Με την αξιοποίηση, ανάδειξη και ενίσχυση της επισκεψιμότητας στα ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά μνημεία του τόπου και σε περιοχές φυσικού κάλλους, που είναι ανεξάντλητες εδώ στη Φωκίδα. Έχει ήδη αναδειχθεί η ανάγκη επανοριοθέτησης του προνομιακού χώρου των Δελφών, παρέμβαση που θα συμβάλει στην προστασία του τοπίου και θα αναπροσαρμόσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.
– Με την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης των Μόρνου, μέσα από ένα πλήρες πλέγμα υποδομών και υπηρεσιών, που θα καταστήσουν την περιοχή πόλο έλξης επισκεπτών.
– Με την ανάδειξη της Φωκίδας σε κέντρο για αθλητικό, φυσιολατρικό, πολιτιστικό, ορεινό τουρισμό. Οι ορεινοί όγκοι, επιβάλλεται και είναι κατεύθυνσή μας, να αναδειχθούν σε ενιαίο θεματικό και περιβαλλοντικό πάρκο.
– Με τη στήριξη της κτηνοτροφικής και δασικής οικονομίας.
– Με την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, με έργα ανάπλασης, αγκυροβολίων (όπως στα Τριζόνια), μαρινών και εν γένει υπηρεσιών για τους επισκέπτες.
– Με την στήριξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και ιδιαίτερα της ελιάς. Άμεση προτεραιότητα η προώθηση της άρδευσης του Ελαιώνα της Άμφισσας, που είναι ένα μεγάλο παραγωγικό, αλλά και ιστορικό κεφάλαιο για την περιοχή.
– Με την ανάπτυξη βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε οργανωμένους, λειτουργικούς και περιβαλλοντικά αποδεκτούς, χώρους Βιοτεχνικών Πάρκων.
– Με έργα αναβάθμισης των καλλιεργειών (αναδασμούς, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά) στις γεωργικές εκτάσεις. Ήδη έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση του έργου «Διευθέτηση άνω ρου Βοιωτικού Κηφισού», που θα διευκολύνει την ευρύτερη περιοχή Γραβιάς – Πολύδροσου – Λιλαίας.
– Με προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργία και για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Από το ΕΣΠΑ σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής και το LEADER, θα εξαντλήσουμε κάθε κονδύλι που μας αναλογεί, για να διασφαλιστούν και αναπτυχθούν δουλειές για τους πολίτες.
Τέταρτος άξονας για την Φωκίδα, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας ζωής :
– Ο τόπος και η κοινωνία χρειάζονται καλή υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Χρειάζονται καλές και ποιοτικές υπηρεσίες, με ισότιμη πρόσβαση, για όλους τους κατοίκους της Φωκίδας. Επιδίωξη είναι η στελέχωση, ο εξοπλισμός και αναβάθμιση των υπηρεσιών στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, στο Κέντρο Υγείας Λιδορικίου, στο Γαλαξίδι και σε κάθε γωνιά της Φωκίδας, που υπάρχει ανάγκη.
– Να βελτιωθούν οι υποδομές και υπηρεσίες πρόνοιας, φιλοξενίας και περίθαλψης για κάθε ηλικιακή ομάδα, για κάθε ευπαθή κατηγορία πληθυσμού.
– Το ΤΕΙ που λειτουργεί εδώ στην Άμφισσα, να υποστηριχτεί και να εξελιχτεί σε μια πραγματική κοινωνική, εκπαιδευτική και πνευματική κυψέλη του τόπου. «Άμεση προτεραιότητα, και ενώνουμε γι΄αυτό τις δυνάμεις μας με τους φορείς του τόπου, είναι η κατασκευή νέου, σύγχρονου κτιρίου για τη στέγασή του», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Περγαντάς.
«Οι συνεργάτες μου κι εγώ, προχωρούμε με κέντρο τον άνθρωπο, τον Στερεοελλαδίτη. Είμαστε πάνω απ΄ όλα πολίτες πρώτης γραμμής κι όχι πολιτικοί πρώτης γραμμής», επεσήμανε και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον συνδυασμό του: «Σας καλούμε στις 7 Νοέμβρη, με την ψήφο μας να δώσουμε αξία στον τόπο μας. Με την ψήφο μας να δώσουμε αξία στη Στερεά Ελλάδα. Να δώσουμε αξία στην εμπειρία, στην γνώση, στην αξιοπιστία, στο πρόγραμμα. Για τη Στερεά που μας αξίζει.