Από καιρό τώρα ακούγονται φήμες, που ίσως γίνουν και πραγματικότητα σχετικά με την εγκατάσταση μεταναστών στη περιοχή της Ριτσώνας και συγκεκριμένα σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο. Ο λαός της Χαλκίδας γίνεται «ωτακουστής» και όχι πρωταγωνιστής, του τι μπορεί να σχεδιάζεται για τη πόλη της Χαλκίδας, στα όρια του νέου Καλλικράτειου δήμου.
Ο ρόλος του Ο.Ε.Ε. αυτή τη στιγμή δεν είναι να αντιταχθεί ή να συναινέσει, στην πρόθεση μιας τέτοιας εγκατάστασης. Αυτό θα το χειριστεί και θα το αποφασίσει η Κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια και όμοροι Δήμοι) σαν αποτέλεσμα δημοκρατικού προγραμματισμού και πολιτισμένου διαλόγου.
Για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών έχουμε επιφυλάξεις. Δεν πρέπει ο χώρος της Ριτσώνας να θεωρηθεί αβασάνιστα κατάλληλος για την εναπόθεση μεταναστών.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο εκτός από επιστημονικός φορέας είναι και κοινωνικός, που οφείλει να εκφράσει την αγωνία του, σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση αυτή.
Πρέπει λοιπόν να σταθούμε στην ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος και να επισημάνουμε τον τρόπο, και τις συνθήκες διαβίωσης των συν-ανθρώπων μας στο συγκεκριμένο κέντρο.
Δεν πρέπει, και δεν μπορούμε, να δεχτούμε ενδεχόμενη μετατροπή του κέντρου, σε «γκέτο μεταναστών» που οι «φιλοξενούμενοί» του θα αντιμετωπίζονται απλά σαν «κρατούμενοι» υπό προθεσμία, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, που πιθανώς να είναι και χρονοβόρα.
Ποιά θα είναι η λύση, πότε θα προκύψει, θα ικανοποιεί τους ίδιους τους μετανάστες, και τους παράγοντες που εμπλέκονται στο ζήτημα (τοπικές κοινωνίες, δήμοι , εθνική πολιτική πάνω στο θέμα…), ώστε χωρίς άλλα προβλήματα να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όμως όποια και να είναι, δεν θα πρέπει να προκαλείται και να παραβιάζεται η κοινωνική ανοχή των κατοίκων της περιοχής.
Αυτοί είναι μερικοί μόνο προβληματισμοί μας στο θέμα και θέλουμε να δηλώσουμε τη πρόθεση μας ότι αν εγκατασταθεί τελικά το Κέντρο Υποδοχής των Μεταναστών, το Οικονομικό Επιμελητήριο σαν φορέας θα συμμετάσχει σε:
1. Δημιουργία φορέα κοινωνικού ελέγχου των παρεμβάσεων στον χώρο.
2. Δημιουργία κοινωνικής επιτροπής, από εκπροσώπους της Τ.Α. κοινωνικών και επιστημονικών φορέων( ΟΕΕ, ΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο κ.λ.π.) όταν λειτουργήσει το κέντρο, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και ορθολογική διαχείρισή του.
Υιοθετούμε θέσεις και ευαισθησίες μελών μας, δηλώνοντας παρών σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία με ανθρωπιστική διάθεση για όλους αυτούς που αναζητούν καλύτερη μοίρα, έχοντας και αυτοί δικαίωμα στην ζωή.