Δύο ιδιαίτερα αρνητικές αποφάσεις για το περιβάλλον λήφθηκαν στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο.
Η πρώτη απόφαση αφορά την μεταφορά των σημαντικών περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων, σε 9-μελή επιτροπή, στην οποία μάλιστα η Περιφερειακή αρχή επέβαλε να μην εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Ανάμεσα στα θέματα που δεν θα έρχονται για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι και οι γνωμοδοτήσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και ο σχεδιασμός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζεται ούτε ο στοιχειώδης έλεγχος και δημοσιότητα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα που δοκιμάζει ολόκληρες περιοχές της Στερεάς. Από την Γκιώνα, την Οίτη, την Εύβοια, την Θήβα και τον Ασωπό, τον Κορινθιακό, τον Μαλιακό και τον Ευβοϊκό, τοπικές κινήσεις και κινήματα με πανελλαδική απήχηση συγκρούονται καθημερινά με συμφέροντα που υποβαθμίζουν ανεξέλεγκτα τις περιοχές μας, την υγεία μας, τις παραγωγικές δραστηριότητες. Ως παράταξη πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στα τοπικά κινήματα, θεωρούμε ότι η επιλογή αυτή είναι απαράδεκτη και αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον, διευκολύνει την προώθηση αδιαφανών σχεδιασμών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι εξορύξεις, τα απόβλητα και συνιστά πρόκληση για τις κινήσεις και τις οργανώσεις που αγωνίζονται αλλά και για τους πολίτες της Στερεάς που υφίστανται τις συνέπειες.
Η δεύτερη απόφαση, διατυπώνει αίτημα για την διατήρηση μιας διάταξης που προτείνεται να καταργηθεί από το ν/σ για τη βιοποικιλότητα. Η διάταξη (του Ε. Μπασιάκου σε νόμο του 2005), αναιρούσε το καθεστώς προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας σε ζώνη 600 μ. (!) εκατέρωθεν του εθνικού οδικού δικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε είδους μονάδες να εγκατασταθούν κατά μήκος των δρόμων (όπως για παράδειγμα η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 400 MW με φυσικό αέριο, που επιχείρησε ο όμιλος Κοπελούζου στην Χαιρώνεια, ακυρώθηκε λόγω τοπικών αντιστάσεων και προτείνεται τώρα στην Αλίαρτο). Πρόκειται δηλαδή για μια διάταξη που εάν διατηρηθεί ως έχει, εντείνει την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση δραστηριοτήτων με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα:
– υποβάθμιση ενός μη ανανεώσιμου και περιορισμένου εθνικού πόρου όπως η γη υψηλής παραγωγικότητας
– απαξίωση καλλιεργειών και αγροτικών προϊόντων σε ευρύτατες περιοχές
– εγκατάσταση μονάδων εκτός σχεδίου και εκτός οργανωμένων περιοχών με αποτέλεσμα την δημιουργία εστιών ρύπανσης με τραγικές επιπτώσεις όπως η περιοχή του Ασωπού
Με τις παραπάνω αποφάσεις το περιφερειακό συμβούλιο αναπαράγει τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που συσσώρευσαν εκρηκτικά προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα. Από την πλευρά μας αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτές τις πολιτικές μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε θεωρώντας ότι η άμετρη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, χωρίς κανόνες και χωρίς έλεγχο, οδηγεί στην ανεργία, την περιβαλλοντική και παραγωγική υποβάθμιση.