Την Τετάρτη 18 Μάη 2011 συγκροτήθηκε Γραμματεία Υγείας – Πρόνοιας Εύβοιας του ΠΑΜΕ μέσα από πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας – πρόνοιας και από το ΙΚΑ, που συγκλήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.
Στη γραμματεία που συγκροτήθηκε, συμμετέχουν νοσηλευτές, γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικό προσωπικό από όλους τους χώρους Υγείας – Πρόνοιας.
Αναλάβαμε τη πρωτοβουλία αυτή γιατί εκτιμήσαμε πως η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί. Δεν δικαιολογούνται αυταπάτες και εφησυχασμός. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Οι συνέπειες των μέτρων που έχουν παρθεί είναι έντονα αισθητές στις ζωές των νέων και των γυναικών.
Στην υπηρεσία στήριξης της «ανταγωνιστικότητας» της κερδοφορίας ισοπεδώνονται κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί μειώνονται, η ακρίβεια και η ανεργία φουντώνουν.
Η κυβέρνηση προωθεί την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Μετατρέπει τα νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν στη βάση του κέρδους. Μειώνεται δραστικά η κρατική ευθύνη στη χρηματοδότηση και έμμεσα η εργοδοτική. Επιβάλει εισιτήριο 5 ευρώ, με προοπτική αύξησης του και επέκτασης και στα Επείγοντα Περιστατικά. Ετοιμάζεται αύξηση των νοσηλίων και των ιατρικών εξετάσεων. Περιορίζεται η νοσηλεία των ανασφάλιστων. Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που ανακοινώθηκαν θα αποτελέσουν ένα ακόμα πλήγμα σε βάρος των όρων που θα δουλεύουμε και συνολικά για την Υγεία του λαού. Αντίστοιχη απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και στο ΙΚΑ Χαλκίδας, όπου οι ελλείψεις προσωπικού έχουν πάρει ακραίες διαστάσεις με αποτέλεσμα εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στην Υγεία τους.
Τα άγρια χαράτσια κι οι υγειονομικές παροχές φτωχοκομείου, που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού μας πρέπει να μας βρουν αντιμέτωπους με όλους τους υγειονομικούς στο πλευρό των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Να μην δεχτούμε να γίνουμε συνένοχοι της αντιδραστικής και αντιλαϊκής αυτής εξέλιξης.
Είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της εργατικής και της λαϊκής οικογένειας στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας. Να μην δεχτούμε την επέκταση των επικουρικών αλλά και να απαιτήσουμε την μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην επιτρέψουμε να δουλεύουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι υπερωρίες και εξαντλητικές εφημερίες αλλά να απαιτήσουμε αύξηση στους βασικούς μισθούς μας, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που φταίνε για τα ελλείμματα, για την υπόσκαψη της υγείας του λαού. Αυτοί που κλέβουν το μόχθο του, το κράτος και η εργοδοσία.
Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς μέσα από κοινό μέτωπο και αγώνα, για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία και τη πρόνοια. Να κοινωνικοποιηθούν οι επιχειρήσεις, υγείας, παραγωγής φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας. Είναι προϋπόθεση να πάψει η υγεία να είναι εμπόρευμα.
Από τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από τα μέτρα που πάρθηκαν και υλοποιούνται, από τη στάση της κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα. Πρώτα από όλα ευθύνες έχουν η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, αξιοποιούν τη κρίση για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που εδώ και χρόνια είχαν αποφασίσει.
Ευθύνες τεράστιες έχουν και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στην ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και σε άλλες ομοσπονδίες που με τις θέσεις τους και με τη στάση τους, την τακτική που ακολουθούν όχι μόνο δεν μπορούν να αντιταχθούν σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, αλλά υπονομεύουν την δυνατότητα ανάπτυξης της πάλης των υγειονομικών. Καλλιεργούν αυταπάτες πως μπορούν να συνυπάρχουν τα κέρδη με τα δικαιώματα, καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τις αυταπάτες, την λογική ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και προοπτική.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Οι υγειονομικοί είναι ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού για δημόσια και δωρεάν υγεία στα δικά μας χέρια. Να πάρουμε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε νοσοκομείο. Να επιμείνουμε να γίνουν μέλη του σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Να συγκροτηθούν επιτροπές του ΠΑΜΕ παντού.
Πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τις ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με στόχους και προοπτική που υπηρετεί τα κοινά συμφέροντα με όλους τους εργαζόμενους παρακάμπτοντας τα εμπόδια που θα προβληθούν από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να συγκροτήσουμε σε κάθε χώρο Υγείας – Πρόνοιας επιτροπές του ΠΑΜΕ. Να συντονίσουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο Υγείας – Πρόνοιας σε ένα ενιαίο και κοινό κίνημα στο επίπεδο της Εύβοιας στα πλαίσια του ΠΑΜΕ.
Να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα, που να διεκδικεί και να βάζει στόχους πάλης την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους και όχι τι επιτρέπει η κερδοφορία των μονοπωλίων.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΕΣΕΙΣ:
● Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
● Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών, οι εισφορές για το κλάδο υγείας. Κανείς ανασφάλιστος, άνεργος και τα μέλη της οικογένειας του χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση.
● Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και τα ελλείμματα. Τα δημιούργησαν τα μονοπώλια με τη βοήθεια των κυβερνήσεων. Να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου με 45%.
● Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγεία- πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση. Να μη περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.
● Να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια στην υγεία, στο φάρμακο, στη βιοϊατρική τεχνολογία.
● Δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου και βιοιατρικής τεχνολογίας.
● Να καταργηθεί κάθε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των φαρμακευτικών εταιρειών στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών.
● Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με πλήρη χρηματοδότηση.
● Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής νερού, ρεύματος, σταθερού τηλεφώνου. Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση ΕΚΦ σε πετρέλαια θέρμανσης.
● Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμη σταθερή δουλειά.
● 6ωρο, 5θήμερο 30ωρο, σταθερός, ημερήσιος χρόνος εργασίας και μία εφημερία την εβδομάδα. Όχι στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τα προεδρικά διατάγματα για τον εργάσιμο χρόνο.
● Όχι στην αποδήμηση των ΒΑΕ. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ
● Να είναι η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των γιατρών καθώς και η έρευνα αποκλειστικά υπόθεση κρατικών φορέων με την απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.
● Πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα στα 50 στις γυναίκες και στα 55 στους άντρες
● 1400 κατώτερος βασικός μισθός με ανάλογες αυξήσεις σε όλες τις βαθμίδες και τα μισθολογικά κλιμάκια.
● Απαγόρευση της νυκτερινής εργασίας στις μητέρες και στις μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Η θέση μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ):
Όταν μιλάμε για ΠΦΥ προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων εννοούμε όλες τις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες για τις οποίες τονίζουμε ότι πρέπει να έχουν στο κέντρο της Φροντίδας τους κύρια την ΠΡΟΛΗΨΗ.
Πυρήνας της ΠΦΥ πρέπει να είναι τα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας (ΚΥ), σε όλους τους δήμους, βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων και σχολών κ.α., ανάλογα με τον πληθυσμό. Εννοούμε Κέντρα Υγείας που θα αποτελούν μεταξύ τους ένα ενιαίο ΣΥΣΤΗΜΑ που θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες δημόσιες και δωρεάν νοσοκομειακές μονάδες, το ΕΚΑΒ, τις δομές πρόνοιας.
Μέσα σε κάθε Κέντρο Υγείας θα αναπτύσσονται και συνεργάζονται μεταξύ τους οι αναγκαίες υπηρεσίες για την κάλυψη όλων των εξωνοσοκομειακών αναγκών που έχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην περιοχή ευθύνης του ΚΥ όπου ζουν, εργάζονται, μορφώνονται, αθλούνται κλπ. Ενδεικτικές υπηρεσίες: προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σχολικής υγείας, ψυχικής υγείας, παρακολούθησης ατόμων με χρόνια νοήματα, προγεννητικού ελέγχου, κατ´ οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες, εργαστήρια. Αυτό το σύστημα θα συνεργάζεται στενά με τα δημόσια πανεπιστήμια και κέντρα που διεξάγουν έρευνα στο πεδίο της Υγείας, της Επιδημιολογίας κλπ.
Οι υπηρεσίες αυτές στελεχώνονται από διεπιστημονικές ΟΜΑΔΕΣ υγειονομικών (οικογενειακοί γενικοί γιατροί, παιδίατροι, γιατροί εργασίας και άλλων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, εργαστηριακοί, ψυχολόγοι κλπ.) με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η «στενή σχέση» γιατρού – ασθενή μπορεί να βρει το ουσιαστικό περιεχόμενο της στο πρόσωπο και το έργο των οικογενειακών γιατρών, που θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για όλα τα μέλη της οικογένειας και για έναν αριθμό οικογενειών.
Ένα τέτοιο σύστημα δεν περιμένει τον «πελάτη» να τον επισκεφτεί. Φροντίζει αυτό για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών Υγείας και Πρόνοιας των οικογενειών και κατοίκων κάθε περιοχής. Ρόλος του είναι να παρέχει δωρεάν συστηματική παρακολούθηση της υγείας των μαθητών, εργαζομένων, ηλικιωμένων και ΑμΕΑ στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ, να ελέγχει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας ώστε να μην επιδρούν αρνητικά στην υγεία, να εφαρμόζει συστηματικά προγράμματα πρόληψης ( π.χ. εμβολιασμοί, παπ – τεστ κλπ.), να ενημερώνει, συμβουλεύει, εκπαιδεύει για θέματα υγείας Στόχος είναι η πρόληψη των κινδύνων, η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας, η παρακολούθηση της πορείας των ασθενών με χρόνια νοσήματα και αναπηρίες ώστε να μην υποτροπιάζουν. Όλα αυτά αποτελούν ευθύνη του ΚΥ και όχι αποκλειστική ατομική ευθύνη των ατόμων, όπως είναι σήμερα.
Καμία σχέση δεν έχει το παραπάνω σύστημα με αυτό που ζούμε σήμερα και την ακόμη χειρότερη κατάσταση που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση ως νέα «ενιαία ΠΦΥ».
Η «ενιαία ΠΦΥ» της κυβέρνησης είναι το σημερινό συνονθύλευμα από δημόσια Κέντρα Υγείας, εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, πολυιατρεία του ΙΚΑ, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, στα οποία θα προστεθούν οι κοινοπραξίες γιατρών ή και επιχειρηματιών που θα λειτουργούν τα σημερινά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, οι ΜΚΟ. Όλα αυτά θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτω από την ομπρέλα του νεοδημιουργηθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από όλους αυτούς θα μπορούν τώρα να αγοράζουν υπηρεσίες οι ασφαλισμένοι – συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, χωρίς εξαίρεση, πληρώνοντας γι´ αυτές με ακόμη μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη
Δηλαδή κατά την κυβέρνηση «ενιαία ΠΦΥ» και «ελευθερία επιλογής» γιατρού σημαίνει «ελευθερία» να αγοράζουμε πανάκριβα υπηρεσίες Υγείας, από την ενιαία αγορά ενός δικτύου «σούπερ μάρκετ» και «μπακάλικων» Υγείας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Γι αυτούς η ΠΦΥ είναι η κατάσταση όπου οι ασφαλισμένοι- πελάτες τρέχουν μεταξύ μεμονωμένων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς σύνδεση μεταξύ τους, ενώ η φροντίδα περιορίζεται κύρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων, την υπόδειξη εξετάσεων, την εξέταση για κάποιο ενόχλημα.