Τσουνάμι 17%
χτύπησε τη Ν.Δ.
– Χωρίς κόμμα και ψηφοδέλτιο, απλώς περίμεναν την καταστροφή!
– Πάτωσαν τα ατού του πράσινου ψηφοδελτίου.
– Εκτός Βουλής ο Λιάσκος και Παπαγεωργίου
Τσουνάμι χτύπησε την κυβερνητική παράταξη στην Εύβοια αφού η διαφορά έφτασε στο 17% αποτέλεσμα της «εικονικής» αναπτυξιακής πολιτικής που διαφήμιζαν τα στελέχη της όλα αυτά τα χρόνια αφού εκτός του δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τίποτε άλλο δεν έγινε!
Μαζί με τη γενικότερη διαμαρτυρία των πολιτών για την Οικονομική πολιτική και την ανεργία στην Εύβοια, τα τελευταία έξι χρόνια δεν έγινε τίποτα, ουσιαστικό, ενώ η «κοροϊδία» με το νέο Νοσοκομείο, και το Εφετείο καθώς και την κατασκευή των οδικών αξόνων που είναι έτοιμοι για δημοπράτηση καρό τώρα, προκάλεσαν τους πολίτες.
Εκτός του γεγονότος ότι «η κομματική οργάνωση διαλύθηκε τελείως», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς να οργανώσει τα Ευβοϊκά θέματα άφησαν την Εύβοια να προχωρά με τον αυτόματο πιλότο και τα ζητήματα «βαλτωμένα» στα υπουργικά συρτάρια.
Κρίσιμος παράγοντας «η πλήρης εγκατάλειψη» των πυροπλήκτων περιοχών χωρίς άμεσες αντιπλημμυρικές επεμβάσεις ήταν η χαριστική βολή μετά τις πρόσφατες πλημμύρες που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και ζημιές στην Εύβοια, αφού η Νομαρχία της Εύβοιας, έμεινε εντελώς μόνη της να βοηθήσει και να διεκδικήσει πόρους για αποκαταστάσεις.
Αν και στα παραπάνω προσθέσει κανείς και την «εχθρική» αντιμετώπιση της Περιφέρειας, στην ενίσχυση των υποδομών της Εύβοιας και την κόντρα με τη Νομαρχία της Εύβοιας αλλά και πολλούς «πράσινους» Δημάρχους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη.
Από την άλλη, και μαζί με το γενικότερο κλίμα ανατροπής, που υπήρχε στην κοινωνία, προσθετικά λειτούργησε και η συνεχής διεκδικητική πολιτική της «πράσινης Νομαρχίας» της Εύβοιας, και του Θ. Μπουραντά(αφού τα μόνα έργα που πραγματοποιήθηκαν ήταν από αυτήν την πλευρά) και έφτασαν τη διαφορά στο 17%.
Η διαφορά όμως, αυτή, δεν μεταφράστηκε αναλόγως και στις έδρες του Κοινοβουλίου, αφού το ΚΚΕ άντεξε και κράτησε την έδρα, ενώ η παρουσία της Ουρανίας Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ, αύξησε σε σημαντικό ποσοστό τον αριθμό των ψήφων και κέρδισε την έδρα.
Στο ΠΑΣΟΚ, η Κατερίνα Περλεπέ, αύξησε εντυπωσιακά τη δύναμή της σε ψήφους και ξαναβγήκε πρώτη «τραβώντας» παράλληλα το Συμεών Κεδίκογλου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έπιασε τη δεύτερη (εκλόγιμη) θέση αφήνοντας εκτός Κοινοβουλίου, τον Γ. Παπαγεωργίου αλλά και τον Δ. Πιπεργιά που ξαναπροσπάθησε, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Τα βαριά ονόματα των υποψηφίων της Νομαρχίας, Ανδρέου και Σπανός δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα ιδιαίτερο αφού πλασαρίστηκαν στην Πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα, ενώ ο κ. Καμαριώτης τερμάτισε τελευταίος και «καταϊδρωμένος».
Μοναδική εξαίρεση η πρώτη της νεαρής Κατερίνας Καλαμακίδη που σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς μηχανισμό κατάφερε να συγκεντρώσει 9.000 ψήφους βάζοντας υποθήκη για το μέλλον, αφού με το νέο νόμο Παυλόπουλου θα ισχύει ποσόστωση και στην εκλογή γυναικών στο Κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. η «ψηφοθηρική» πολιτική του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλου, απέδωσε και παρά τις καταγγελίες για αυτό, «χάρισε» την πρώτη θέση εκλογής αφού παρά τη μεγάλη πτώση σε ψήφους της παράταξης, αυτός αύξησε το ποσοστό του και πέρασε τον Σίμο Κεδίκγλου που πήρε τη δεύτερη θέση με διαφορά από τον Τάσο Λιάσκο που έμεινε εκτός Κοινοβουλίου αυτή τη φορά.
Από εκεί και κάτω το /»χάος» αφού οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν λύσεις ανάγκης λόγω της απροθυμίας για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο «επωνύμων» στελεχών που θα μπορούσαν να αυξήσουν (έως ένα βαθμό) τις ψήφους του ψηφοδελτίου.
Ακόμη, και όπως αναφέραμε και στην αρχή, η πλήρης διάλυση του κομματικού μηχανισμού που κορυφώθηκε με την αποχώρηση του Στ. Τσάλλα, από την Προεδρία της ΝΟΔΕ, έδωσε τη χαριστική βολή.