Έντονες οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών αφού μιλούν για… ψυχρό πόλεμο νεύρων αν θα σφραγιστούν σήμερα ή τέλος του Πάσχα τα μαγαζιά τους
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών που έχουν τα μαγαζιά αλλά και τους πάγκους τους στην Δημοτική Αγορά, έπειτα από την απόφαση του Δήμου Χαλκιδέων να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αναστήλωσης της περιοχής.
Το θέμα αυτό ταλανίζει πολύ καιρό τώρα τόσο τους εμπόρους της Αγοράς όσο και εκείνους που διατηρούν καταστήματα στην γύρω περιοχή γιατί, όπως δήλωσαν πολλοί έμποροι στην «Ε.Ε» δεν γνωρίζουν με σαφήνεια, πότε θα χρειαστεί να φύγουν και το πιο σημαντικό αν πράγματι οι εργασίες θα τελειώσουν σε τρία χρόνια όπως έχει ανακοινωθεί.
Διίστανται οι απόψεις
Σε γενικές γραμμές όλοι όσοι έχουν είχαν αλλά και εκείνοι που εξακολουθούν να διατηρούν τα καταστήματά τους στην Αγορά, τονίζουν πως ο χώρος θα πρέπει οπωσδήποτε να «σουλουπωθεί» και σε αυτό δεν είναι εναντίον.
Το μόνο που ζητούσαν οι καταστηματάρχες ήταν να τους δοθεί μία παράταση μέχρι και το Πάσχα ώστε να μπορέσουν να κινηθούν τις μέρες αυτές, αναφερόμενοι και στην οικονομική κρίση που μαστίζει όλα τα μαγαζιά αλλά και στο εμπόρευμα που έχουν ήδη παραγγείλει εν όψει των γιορτών.
Το θέμα όμως που απασχολεί μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων είναι που θα στεγάσουν το κατάστημά τους μετά το Πάσχα και για όσο χρειαστεί έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες, αφού στην ουσία μένουν μετέωροι, αλλά πολύ περισσότερο ο «εμπαιγμός» από πλευράς του Δήμου που δεν είχε ξεκαθαρίσει την ακριβή ημέρα που θα έπρεπε ουσιαστικά να παραδώσουν τα «κλειδιά».
«Αν μου πει ο Δήμαρχος ότι αύριο κιόλας μπαίνουν εργάτες εδώ μέσα, θα είμαι ο πρώτος που θα φύγω την ίδια στιγμή» δήλωσε ο κ. Γερογιάννης ιδιοκτήτης καταστήματος κεριών που βρίσκεται 80 ολόκληρα χρόνια στην Αγορά. «Μας είπε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν τέλος του 2009, δηλαδή πάμε 2010, μετά έχουμε εκλογές και αν έρθει άλλος Δήμαρχος θα θελήσει να τα φτιάξει;» κατέληξε.
Δεν δείχνει να ενδιαφέρει τον Δήμαρχο τι θα γίνουν όσοι είχαν πάγκους στο σημείο μετά το κλείσιμο της Αγοράς, υποστήριξε ένας ακόμη έμπορος που πουλάει ψάρια. «Ζητάμε να μας βοηθήσει με την κρίση που όλοι περνάμε. Ζητήσαμε να κάτσουμε μέχρι και το Πάσχα και μετά να φύγουμε οικειοθελώς κάτι που τελικά δέχτηκε. Από κει και έπειτα, το μόνο που μας μένει είναι να περιμένουμε».
Δεν είναι και ότι καλύτερο αυτό το «χάλι», δήλωσε ένας ακόμη έμπορος, ο οποίος συμφωνεί στην ανακατασκευή του χώρου αρκεί να μην καταντήσει γκέτο ναρκομανών «δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρει διάφορα, γύρω από τα μαγαζιά μας. Αυτό είναι κατάντια. Τρεις φορές έχει ξεσπάσει φωτιά σε διάφορα σημεία. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα».
Από το 1938 βρίσκεται το μανάβικο στην Αγορά μίας 50χρονης γυναίκας η οποία δηλώνει μετέωρη μετά το κλείσιμο του μαγαζιού της. «Η δουλειά μας όπως και των ψαράδων είναι πολύ δύσκολη, δεν την κάνουμε γιατί μας αρέσει αλλά από ανάγκη. Δεν έχω μάθει να κάνω κάτι άλλο και αν μη τι άλλο το μόνο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος ήταν να μας δώσει την παράταση αυτή».
Η Αγορά θα μείνει μέχρι και την τελευταία βδομάδα του Πάσχα, ανοιχτή και έπειτα όσοι δεν κατάφεραν να βρουν έναν καινούριο χώρο να στεγάσουν το κατάστημά τους, θα πρέπει άμεσα να τον αναζητήσουν. Κάτι που τόνισε ένα ψαράς ότι δηλαδή θα έπρεπε ο Δήμος να έχει μελετήσει αυτό το θέμα και να υποδείξει ένα σημείο ώστε να στεγαστούν τα τόσα μαγαζιά που μετά από 30 μέρες, θα κατεβάσουν… ρολά.