– Συναγερμός στις υπηρεσίες από τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου!
– Εντολή για άμεσα μέτρα από το Νομάρχη Ευβοίας
Υψηλές συγκεντρώσεις σε ολικό και εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε στα ύδατα μιας μεγάλης περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας και στην περιοχή της Αυλίδας σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες της Νομαρχίας και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί η πηγή (οι πηγές) της ρύπανσης των υδάτινων πόρων.
Σύμφωνα με το έγγραφο του Πανεπιστημίου που έχει εντοπίσει το πρόβλημα στην Κεντρική Εύβοια αφορά τις περιοχές «Δάφνη – Ψαχνά – Καστέλλα και Αρτάκη» και έχει ανησυχήσει τους πάντες διότι «αυτή είναι η δεύτερη δειγματοληψία που επιβεβαιώνει την ύπαρξη χρωμίου και εξασθενούς χρωμίου» ενώ τα νούμερα – τιμές είναι αρκετά υψηλότερα από την πρώτη!
Η πρώτη δειγματοληψία είχε γίνει από ιδιώτες στις 18-3-09 που απευθύνθηκαν σε ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο για να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος και μόλις τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά αμέσως τα κοινοποίησαν στο τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας όπου αμέσως σήμανε συναγερμός.
Αμέσως και με εντολή του Νομάρχη Ευβοίας Θ. Μπουραντά κλήθηκε το τμήμα Γεωχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για να πραγματοποιηθεί νέα, πιο ενδελεχής έρευνα και να διασταυρωθούν τα στοιχεία αφού η περιοχή ήταν αρκετά μεγάλη και υδροδοτούνται χιλιάδες πολίτες.
Την 1η Ιουνίου έφθασαν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας τα οποία έδειξαν ακόμη εντονότατο το πρόβλημα της εμφάνισης χρωμίου (ολικού και εξασθενούς) αφού σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τιμές «δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2 και το 4 αντίστοιχα»
Αμέσως σήμανε συναγερμός και μετά από σύσκεψη στο γραφείο του Θ. Μπουραντά «ο Νομάρχης έδωσε εντολή ενημέρωσης των ενδιαφερομένων και περαιτέρω διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό των πόρων της Κεντρικής περιοχής της Εύβοιας».
Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εύβοιας καταγράφουν τις υπάρχουσες δραστηριότητες της περιοχής για να τις κοινοποιήσουν στο Τμήμα Γεωχημείας που θα διευρύνει την έρευνα για να οριοθετήσει και να «ανακαλύψει» αυτούς που ανεξέλεγκτα ρυπαίνουν τα λιγοστά υδάτινα αποθέματα της περιοχής.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας «ο κύριος όγκος της ρύπανσης είναι η ανεξέλεγκτη διαχείριση του Λαρκοχρώματος που με τις βροχές και την παράνομη χρήση του καθιζάνει στο υπέδαφος» παρά τις επισημάνσεις των επιστημόνων που τονίζουν ότι «είναι μη αδρανές υλικό το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με το νερό απελευθερώνει χρώμιο και κάδμιο.
Αν δεν παρατηρήσει κανείς τις περιοχές που έχει εντοπισθεί «έντονη συγκέντρωση χρωμίου, θα δει ότι αυτή είναι στην γύρω της ΛΑΡΚΟ περιοχής, αλλά και εκεί που έχει (παρομοίως) χρησιμοποιηθεί το υποπροϊόν της ΛΑΡΚΟ!
Εκτός τους χώρους εναπόθεσης και τα παράνομα λατομεία, υπάρχει μείζον θέμα με τη χρησιμοποίηση του υλικού σε δημόσια έργα αφού ο Δήμος Μεσσαπίων έχει στρώσει αρκετά χιλιόμετρα αγροτικούς δρόμους με αυτό το υλικό!
Βεβαίως υπάρχει και άλλη βιομηχανική δραστηριότητα που πρέπει να ελεγχθεί, μετά και την καταγραφή των δραστηριοτήτων από το Γεωχημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από πλευράς του Νομάρχη Ευβοίας Θ. Μπουραντά έχει δοθεί η εντολή για «αποφασιστική αντιμετώπιση του θέματος χωρίς να υπολογισθεί κανένα κόστος».
Τη στιγμή που «ορισμένοι» στο βωμό του υπερκέρδους αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και τους πολίτες της Εύβοιας το οργανωμένο κράτος πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή αφού «τόσα χρόνια φαίνεται ότι αρκετοί εκμεταλλεύτηκαν την ευαισθησία της πολιτείας και ισοπέδωσαν τα πάντα»!
Παράλληλα η Εισαγγελία Χαλκίδας θα πρέπει «αυτεπαγγέλτως» να ασχοληθεί με το θέμα, να ζητήσει όλα τα στοιχεία και να αποδώσει ευθύνες σε όλους όσοι δημιούργησαν απροκάλυπτα αυτό το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.